Slutet för barfotaskorna?

Knappt har tillverkare som Nike och Adidas hakat på trenden med barfotaskor, och knappt har vi vant oss vid skor med tår, förrän nästa trend när det kommer till löparskor är här. Nu är det superdämpat som gäller, hävdar åtminstone vissa.

Löpning i allmänhet har varit en av de största träningstrenderna de senaste åren, och inte minst har det handlat om barfotalöpning. Sådan löpning behöver inte innebära att man verkligen springer barfota. Det finns ett flertal skor på marknaden som förvisso har sulor, men som i övrigt ska ge samma känsla som när man springer barfota. Här hittar vi skor som Merrell Trail Glove, Inov-8 Trailroc och New Balance Minimus. Förutom tunna sulor utmärks dessa skor av att de har zero drop, det är alltså ingen höjdskillnad mellan hälen och framfoten.

Precis som när det gäller alla andra trender har det kommit en motreaktion på barfotalöpningen. Barfotalöpningen uppstod efter att många löpare berättat om knä- och ledbesvär, och misstänkte att de dämpade sulorna i deras skor låg bakom problemet. Alltså började de springa utan skor, eller i skor utan dämpning. Vissa har dock fortsatt drabbats av besvär, och bestämt sig för att gå åt andra hållet. För dem är det superdämpade skor som gäller.

Superdämpat

I spetsen för den här trenden går Hoka, som tillverkar löparskor med jättetjocka sulor. Deras värstingmodeller ser nästan ut som platåskor från 90-talet, och faktum är att de har en viktig likhet med barfotaskorna: de har nästan ingen drop. Enligt Hoka gör detta att det går lätt att springa i skorna, trots de tjocka sulorna.

Hoka har redan blivit populära, inte minst bland ultramaratonlöpare och andra som springer riktigt långt. Ett annat användningsområde är för lugn löpning dagarna efter en hård tävling.

Med tanke på hur skorna redan har blivit är det säkert att andra tillverkare kommer att hänga på. Snart kommer vi att kunna se Adidas, Nike och New Balance med tjocka sulor, och förhoppningsvis kommer de skorna att se lite snyggare ut.