Så slipper du fotsvett

Att svettas om fötterna är helt normalt. Efter en lång arbetsdag med samma skor kan fötterna vara lite fuktiga. Men för en del av oss blir svetten ett problem. Då finns det som tur är knep att ta till!

Att svettas överdrivet mycket kallas för hyperhidros. Innan du tar till egna knep kan det vara bra att ta kontakt med en vårdcentral för att kolla upp så det inte rör sig om någon sjukdom som orsakar svetten.

Tänk på din hygien

Först och främst är det viktigt att du sköter din fothygien. Detta förhindrar inte svettningarna i sig, men gör att svetten luktar mindre. Sedan kan du applicera någon typ av perspirant. Antiperspiranter gör att svettningarna minskar, särskilt antiperspiranter som innehåller aluminiumklorid. Speciella antiperspiranter med syfte att användas på fötterna kan köpas på apotek. Tänk dock på att dessa kan bidra till att torka ut huden.

Andra knep för dina fötter

Det är bra att använda ett par skor som andas, och gärna även byta skor några gånger dagligen, om detta är möjligt i ditt yrke. När det gäller strumpor fungerar bomull oftast bäst. Vidare finns speciella antibakteriella strumpor och skor som ska minska svettningar.

Många experter påstår att det också är viktigt att behandla sina fötter väl. Att ta regelbundna fotbad, använda fotkrämer och fila bort död hud. Dessutom finns en del husmorsknep att ta till. Exempelvis kan du använda bikarbonat. Strö då helt enkelt bikarbonaten över dina fötter varje gång du duschat och tvättat fötterna.

Ta hand om dina skor

Det finns flera tips du kan använda dig av för att minska svettlukten från dina skor. Om skorna är fuktiga är det viktigt att du låter dem torka. För att torka dem extra snabbt kan du använda en hårfön eller lägga tepåsar i dem över natten. För att neutralisera doften kan du spraya dem med teträdolja eller vinäger.