När svettningar är ett problem

Alla svettas då och då. När det är varmt ute börjar svettpärlor att tränga fram i pannan och under ett spinningpass forsar svetten fram över kroppen. Det är helt normalt att svettas, det är nödvändigt för att reglera kroppstemperaturen. Men vissa svettas så mycket att de upplever det som ett stort problem.

Ungefär två procent av svenskarna lider av hyperhidros, extrem svettning, framför allt i armhålor, händer, fötter och panna. För de här personerna finns behandlingar för att bli av med överdriven svettproduktion som går ut på att blockera svettkörtlarna med hjälp av Botoxinjektioner. Personer som har stora problem med svettningar berättar att de har blivit hjälpta av Botoxbehandlingen och blivit av med svetten redan efter ett par dagar. – Till och med när jag tränade så var jag torr i armhålorna, berättar Malin Hedeboe i Expressen. Om du lider av hyperhidros kan du få en remiss för behandling av din husläkare.

Därför svettas du

Om du har lindrigare svettningar, men ändå upplever att de ställer till med problem finns en del andra hjälpmedel att ta till. På vårdguidens hemsida finns många bra tips, så här skriver man bland annat:

”Antiperspiranter minskar svettningen. De hjälper oftast bättre i armhålorna än på handflatorna och fotsulorna. De brukar innehålla aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid. Aluminiumklorid har oftast bättre effekt. Antiperspiranter kan göra att huden blir irriterad, torr eller får sprickor. Det finns antiperspiranter med extra stark effekt på apotek. Följ bruksanvisningen noga.”

Svett luktar illa eftersom bakterier på huden bryter ner svetten och bildar avfallsämnen, därför är det viktigt att vara noggrann med hygienen. Du bör tvätta dig och byta kläderna närmast kroppen varje dag. Deodoranter är antiperspiranta och kan ofta vara till god hjälp om du svettas mycket i armhålorna. För fotsvett finns speciella deodoranter att köpa på apoteket. Att byta skor med jämna mellanrum samt att lufta fötterna under dagen kan också hjälpa. Samma deodorant kan även användas på händerna om du besväras av handsvett.