Förvara kläderna rätt i värmen

Har du några dyrbara ulltröjor eller något fint i kashmir? Det är förmodligen plagg du inte kommer ha användning av under sommarens hetaste dagar – knappt när solen gått ner. Det är bra om du förvarar dina kläder i bra temperatur och vissa grejer kan du faktiskt frysa in om du har möjlighet. Det gör att vissa kläder håller längre.

Att förvaring är viktigt för att kläderna ska må bra. Att lägga sina kläder huller om buller är vanligt och kanske ger en viss (viss!) charm till din garderob. Men tänk då på att risken för mal och annat har goda incitament för att lägga ägg i dina kläder. Kläderna ska vikas ihop och förvaras på ett lite svalare ställe under den tid på säsongen du inte använder dem.

Ull kan bli mjukare i frysen

Det kanske inte är det första man tänker på, att man ska lägga sin ylletröja i frysen. Men faktum är att den både håller längre, risken för bakterier och dåliga lukter minskar dramatiskt och du slipper tvätta den i onödan! Dessutom blir tröjor som känns stickiga lite mjukare i frysen och den noppar också mindre. Det finns med andra ord goda skäl att se över hur man bevarar sina absoluta favoritkläder.

Nånstans du absolut inte ska förvara dina kläder är i tvättmaskinen. Många lägger i smutskläder direkt i maskinen i väntan på att den ska bli full. Sluta genast med det! Det kan nämligen vara riktigt osanitärt. Tvättmaskinen måste nämligen få in ljus och luft mellan tvättarna, annars kan mögel få tillväxt i både maskinen och i dina kläder. 44% av alla tvättmaskiner har nämligen redan spår av mögel, visar forskning.