Diabetiker har störst behov av fotvård

De flesta som söker fotvård är folk som har diabetes. Hur hänger det ihop? Som diabetiker har du ofta försämrad känsel i fötterna på grund av dålig blodcirkulation. Det ökar i sin tur risken att få små sår, som i längden blir allt mer svårläkta. När du får en diabetesdiagnos får du en automatisk remiss till en årlig kontroll av dina fötter. Oavsett om du är diabetiker eller inte är alltid rekommendationen att vårda dina fötter, och nu förtiden behöver du inte ens en fil.

Diabetes är en kronisk sjukdom där kroppen inte tillverkar tillräckligt med insulin. Det gör att kroppen inte bryter ner tillräckligt med socker, vilket resulterar i för höga sockerhalter i blodet. Typ 2 är den vanligaste typen av diabetes, och i det fallet kan kroppen fortfarande producera lite eget insulin. Typ 1 diabetes är ett förvärrat tillstånd, där den egna produktionen är helt stängd. Det finns en universell fotkräm speciellt anpassade till diabetiker, men också till folk som vill ta hand om sina fötter och behandla liktornar, förhårdnader eller små sår utan att behöva använda fil.

Förebygger stora problem

I nwt.se kan vi läsa om Säffle vårdcentral dit patienter kommer som har diabetes typ 2. Man uppger där att ungefär mellan 4-9% av befolkningen i Värmland lider av diabetes. Sedan man 2004 började erbjuda årliga kontroller har antalet amputeringar halverats, vilket får ses som utomordentlig, förebyggande vård som landstinget har erbjudit. Det är viktigt att komma ihåg att bra fotvård förebygger större besvär som är svårare att behandla. Att gå till apoteket och köpa en universalkräm är alltså något som alla, inte bara diabetiker, borde göra.

Det är inte bara diabetiker som löper större risk att drabbas av dåliga fötter. Reumatiker och även folk med psoriasis löper ökad risk för fotproblem, även om de har svårare att få vård än diabetikerna. I dagsläget finns det helt enkelt för få specialiserade inom fotvård.