”Askunge-operationer” allt vanligare

Snart är sommaren här och det innebär att de flesta vill gå barbenta med öppna skor. Men det är inte alla som känner sig lika säkra när benen och fötterna ska fram. Därför väljer många att genomgå mer eller mindre omfattande ingrepp.

1543680-surgery-detail

I en artikel kan man läsa om att allt fler väljer att genomgå riskfyllda så kallade ”Askunge-operationer”. Dessa operationer innebär att man gör ett ingrepp på tårna som justerar dem och gör dem antingen längre eller kortare. Detta görs så att tårna ska passa den form som högklackade skor har och för att göra fötterna snyggare. Även ovälkomna benknölar kan filas bort och tårna kan fettsugas om man tycker att de är för tjocka. I USA har operationerna länge varit populära men nu sprids de även till Europa.  Ingreppen som görs är dock långt ifrån riskfyllda och komplikationer som begränsad rörlighet och smärta i tårna är vanliga. I extrema fall finns även en risk för livshotande blodproppar. Patienterna som genomgått operationen får även gå med kryckor i flera veckor och de kan inte träna på minst ett halvår efter operationen.

Vill få snyggare ben

Det kan tyckas galet att göra ett sådant här typ av ingrepp bara för att ett par högklackade skor ska se snyggare ut och sitta bättre på foten. Men faktum är att det är många som har komplex för sina fötter inför sommaren när de är tvungna att gå med skor med öppen tå. Det är heller inte ovanligt att man tycker att det är jobbigt att gå med shorts eller kjol för att man inte är nöjd med sina ben. För ett tag sedan kunde man exempelvis läsa om en kvinna som hellre ville amputera sina ben än att visa dem utan byxor. Kvinnan led av åderbråck och hade ”venfobi”, alltså skräck för ådror. Läs mer. Just åderbråck och ådernät är dock mycket lättare att bli av med och kräver inte någon smärtsam eller riskfylld operation. Dessa kan man bli av med genom att få ett medel insprutat i benen hos en klinik. Ett exempel på en klinik som utför dessa behandlingar och endast har legitimerad personal är narvaderma.se. Just ådernät och åderbråck är något som många lider utav och 80 procent av svenskarna kommer att få det förr eller senare, enligt en sjuksköterska på lokaltidningen.se.